Bug 1178284 - wifi doesn't work after machine boots up
wifi doesn't work after machine boots up
Status: NEW
Classification: openSUSE
Product: openSUSE Distribution
Classification: openSUSE
Component: Network
Leap 15.2
x86-64 Other
: P5 - None : Normal (vote)
: ---
Assigned To: openSUSE Kernel Bugs
E-mail List
:
Depends on:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2020-10-30 03:58 UTC by Lidong Zhong
Modified: 2020-11-26 01:33 UTC (History)
2 users (show)

See Also:
Found By: ---
Services Priority:
Business Priority:
Blocker: ---
Marketing QA Status: ---
IT Deployment: ---


Attachments
journal log (291.15 KB, text/x-vhdl)
2020-10-30 03:58 UTC, Lidong Zhong
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Lidong Zhong 2020-10-30 03:58:13 UTC
Created attachment 843151 [details]
journal log

All packages are uptodate.
lzhong@l3-laptop:~$ uname -r
5.3.18-lp152.47-default
l3-laptop:~ # lspci -kvnn | sed -n '/Network/,/^$/ p'
01:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Wireless 8260 [8086:24f3] (rev 3a)
	Subsystem: Intel Corporation Device [8086:0050]
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 130
	Memory at e1100000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
	Capabilities: [c8] Power Management version 3
	Capabilities: [d0] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
	Capabilities: [40] Express Endpoint, MSI 00
	Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
	Capabilities: [140] Device Serial Number f4-8c-50-ff-ff-79-b4-f9
	Capabilities: [14c] Latency Tolerance Reporting
	Capabilities: [154] L1 PM Substates
	Kernel driver in use: iwlwifi
	Kernel modules: iwlwifi

Firmware is updated to the latest version in
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git/tree/

Error messages:
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: Not valid error log pointer 0x00000000 for Init uCode
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: Fseq Registers:
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x430CDDBB | FSEQ_ERROR_CODE
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x50262121 | FSEQ_TOP_INIT_VERSION
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0xCAD0AB2D | FSEQ_CNVIO_INIT_VERSION
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x0000A056 | FSEQ_OTP_VERSION
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x6BAD3DF6 | FSEQ_TOP_CONTENT_VERSION
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x1B01530B | FSEQ_ALIVE_TOKEN
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0xF2E5776E | FSEQ_CNVI_ID
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x0DE632B4 | FSEQ_CNVR_ID
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x03000000 | CNVI_AUX_MISC_CHIP
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x0BADCAFE | CNVR_AUX_MISC_CHIP
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x0BADCAFE | CNVR_SCU_SD_REGS_SD_REG_DIG_DCDC_VTRIM
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: 0x0BADCAFE | CNVR_SCU_SD_REGS_SD_REG_ACTIVE_VDIG_MIRROR
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: SecBoot CPU1 Status: 0x3040001, CPU2 Status: 0x0
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: Failed to start INIT ucode: -110
Oct 30 11:37:42 l3-laptop kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: Firmware not running - cannot dump error

journal log is attached.

It's not reproducible every time. Is there any workaround for the problem before
a final fix? Thanks.
Comment 1 Lidong Zhong 2020-10-30 04:21:19 UTC
After searching through the bug list, I think it might be a duplicate of
boo#1175125.
Comment 2 Takashi Iwai 2020-11-05 09:27:33 UTC
I suspect some firmware problem.  At best, check whether the issue is reproducible with Tumbleweed kernel.  If it's still seen, report to the upsteram bug tracker like bugzilla.kernel.org.
Comment 3 Diego P 2020-11-05 16:44:06 UTC
Hello.
Not exactly the same but having issues on Intel Wireless 3160.
Tried some things (including kernel 5.10.rc2) but no effect.
More details at 

https://forums.opensuse.org/showthread.php/546856-iwlwifi-broken-on-Kernel-5-3-18-(and-5-10-rc2)-Wifi-lost-unstable-for-Intel-Wireless-3160
Comment 4 Lidong Zhong 2020-11-17 01:41:00 UTC
I know my update sounds weird, but until now it is a truth for me...
Sometimes I rebooted my machines several times already, the wifi still didn't
work. However, if I moved my machine to the other room, where the router is 
located, iwlwifi reported no error and wifi was connected automatically.
I have experienced this situation several times since I reported this bug.
iwlwifi works like a charm if the machine is close to the router. It looks like
to me how the firmware works is related to the wifi signal.
Comment 5 Takashi Iwai 2020-11-23 15:04:10 UTC
Thanks for the information update.  This sounds like an issue that is relevant with the device power management, and smells more like a firmware issue.
It might help to tweak some iwlwifi options?
Comment 6 Lidong Zhong 2020-11-26 01:33:03 UTC
(In reply to Takashi Iwai from comment #5)
> Thanks for the information update.  This sounds like an issue that is
> relevant with the device power management, and smells more like a firmware
> issue.
> It might help to tweak some iwlwifi options?

Hi Takashi, could you more explicitly show me which options should I tweak? 
I'll give them a try when the problem occurs again on my laptop. Thanks.